Wednesday, October 14, 2009

Isu Penuntut Islam di IPTA

Isu gejala sosial di kalangan pelajar pada hari ini telah sampai ke tahap yang membimbangkan. Setiap hari kita mendapat maklumat mengenai isu gejala sosial yang melibatkan para pelajar khususnya pelajar di ipt iaitu di dalam media.Dahulunya isu keruntuhan moral di kalangan pelajar tidak mendapat liputan yang meluas dalam media. Liputan yang meluas ini sepatutnya memberi kesedaran dan menyentak kita bahawa isu keruntuhan moral ini perlu ditangani dengan segera. Isu keruntuhan moral di ipt iaitu dikalangan pelajar hari ini melibatkan salah laku kecil sehinggalah kepada perbuatan jenayah yang berat seperti membunuh, merogol, memukul dan bergaduh yang sering berlaku pada masa sekarang.Sebagai contoh, kes yang berlaku di Kedah, seorang guru disiplin Sekolah Menengah Datuk Syed Omar berumur 39 tahun dibelasah sehingga mengalami kecederaan yang parah di muka dan badan kerana menangkap seorang pelajar yang lari daripada majlis perhimpunan.

Belia dibelasah, ditendang dan ditumbuk bertubi-tubi oleh dua orang pelajar tingkatan lima ketika majlis perhimpunan berlangsung. Bagi pelajar IPT (Institut Pengajian Tinggi)pula, semakin ramai yang terjebak dengan pelbagai gejala sosial seperti khalwat, merempit, melepak dan mengalami keruntuhan akidah. Mereka mudah terjebak dengan perkara-perkara ini kerana terpengaruh dengan faktor persekitaran dan rakan sebaya. Ini dapat dilihat sewaktu sambutan ambang kemerdekaan di KLCC tau Dataran Merdeka. Mereka menyambut kemerdekaan dengan mengadakan pesta yang bercampur lelaki dan perempuan, berpelukan, menari dan ada yang minum arak sehingga mabuk. Pelajar IPT juga banyak terlibat dengan seks luar nikah sehingga menyebabkan mengandung. Mereka juga sanggup membunuh dan membuang anak yang tidak berdosa itu untuk menutup perbuatan jahat mereka.


Apa yang menyedihkan, kebanyakan daripada mereka adalah anak-anak Melayu yang menuntut di ipt-ipt tempatan. Apa yang menjadi persoalan di sini sejauh manakah mereka mengamalkan apa yang telah mereka pelajari?. Mereka sepatutnya menjadi harapan dalam pembangunan keluarga dan negara. Banyak pihak terutamanya Badan NGO telah melakukan usaha bagi menyelamatkan mereka tetapi gejala ini semakin merebak dan sukar untuk dibendung. Oleh itu semua pihak haruslah memainkan peranan terutamanya ibu bapa dalam pendidikan terhadap keluarga agar gejala ini dapat diatasi dengan sempurna iaitu dengan memberi didikan Agama agar anak-anak terdidik dari kecil lagi dengan didikan yang benar.

No comments: